La Comarca del Montsià

El Montsià, pertanyent a la província de Tarragona i amb capital a Amposta, és la comarca més meridional de Catalunya. Amb una extensió de 732km² i una població de 68.000 habitants és una comarca poc densa que ha sabut conservar el veïnatge, el caràcter obert i acollidor. 

El Montsià comprèn part del Delta i del riu Ebre, del massís del Port, de la plana litoral i les serres del Montsià, de Godall i el pla de la Galera. Aquesta diversitat geogràfica dóna lloc a una gran varietat de paisatges que contrasten entre si: l’horitzontalitat de la plana, front la verticalitat de la muntanya, l’aridesa dels conreus de secà front l’interior, espais naturals front a zones humides.

La comarca destaca pel seu ric patrimoni natural, amb dos parcs naturals: el del Delta de l’Ebre i el dels Ports, als quals cal afegir uns altres quatre espais d’interès natural: la serra de Montsià, la serra de Godall, el barranc de La Galera i els secans del Montsià.

Històricament l’economia de les montsianenques i montsianencs s’ha basat en el sector primari, principalment en l’agricultura destacant sobretot pel cultiu de l’arròs a la plana del Delta de l’Ebre. Els cítrics i els conreus típics mediterranis com l’oliva també conformen una gran extensió del paisatge, uns cultius complementats pels fruiters i els productes d’horta. Tampoc ens podem oblidar de la pesca i la piscicultura de marisc als pobles de costa de la comarca, especialment a La Ràpita que compta avui dia amb el primer port pesquer de Catalunya amb més d’una vuitantena d’embarcacions i un volum de pesca d’uns 3 milions de quilos l’any. A la Comarca ha destacat durant molt temps la indústria del moble, especialment a La Sénia.  Actualment un altre sector molt important que està agafant cada cop més protagonisme és el turisme. Els visitants s’apropen a la comarca per gaudir de la platja, però també de la ruralitat i la muntanya. El Montsià destaca per la seva tranquil·litat però també pel gran ventall d’activitats que ofereix, ja siguin excursions de muntanya, rutes en bicicleta, itineraris en atractius culturals, passejos amb barca, pesca esportiva, activitats aquàtiques com piragüisme,  Windsurf,  Kitesurf, barranquisme,  pujada a un globus aerostàtic,  entre moltes altres.  

La comarca com no pot ser d’altra manera, destacant en el sector primari també ho fa en la gastronomia. Tota la infinitat de productes de km 0 atorguen a la seva cuina una personalitat pròpia. Destaquen per la qualitat acreditada l’arròs del Delta de l’Ebre, l’oli d’oliva amb la DOP (Denominació d’Origen protegida)  i les clementines amb la IGP (Indicació Geogràfica Protegida). La seva gastronomia expressa a taula la diversitat dels seus paisatges i les activitats de la seva gent. Ofereix cuina marinera, amb protagonisme del peix, del marisc i els crustacis; la cuina del Delta amb els arrossos i les anguiles; la cuina de les verdures de l’horta, amb la carxofa o el recapte; la cuina de la Plana, amb carns de caça i de ramat, i olives; i la cuina de muntanya, amb carns, embotits i productes derivats de la llet. Tastar la rebosteria tradicional, amb cocs, dolços i pastes seques, també és imprescindible.

La riquesa cultural és herència de les diverses cultures que s’han establert al territori al llarg dels temps, i que han deixat com a petjada un patrimoni extens, que inclou des de pintures rupestres de l’època postpaleolítica fins als edificis modernistes, passant per construccions medievals i barraques. Però aquest llegat cultural també es plasma en elements menys tangibles, com les festes tradicionals, molt arrelades i d’àmplia participació popular, (fires, quinquenals, carnavals, passió, gegants, bandes musicals, corals, balls típics, romiatges a les ermites, festes religioses i de barris, festes al riu i ofrenes al mar).

Cal remarcar també que el Montsià forma part de les Terres de l’Ebre declarades per l’UNESCO espai natural i humà únic a tot el món, amb el reconeixement de Reserva Natural de la Biosfera.

 

CONEIX MÉS SOBRE LA COMARCA:

Història, extensió, cultura i turisme del Montsià

Subscriure a

Col·labora