La llum, l’epicentre de les reclamacions a l’Oficina d’Atenció a la Persona Consumidora del Montsià durant el 2021

15/03/2022 Consum

La llum, l’epicentre de les reclamacions a l’Oficina d’Atenció a la Persona Consumidora del Montsià durant el 2021

Les reclamacions en el sector de subministraments continuen predominant sobre la resta, especialment la llum. Durant el 2021 el canvi de la facturació al mes de juny, que es basava en 3 trams (punt, pla i vall), va accentuar els conflictes entre persona usuària i empresa en no coincidir la lectura real del comptador amb la de la factura. També va haver-hi un repunt de queixes en la manca de factures per part d’Endesa. «El fet que la comercialitzadora estigués tant temps sense emetre factures va generar molta incertesa a les famílies, especialment perquè va coincidir en plena època d’augment del preu. Les reclamacions van ser constants per la manca de resposta de l’empresa per solucionar el problema i la poca disposició per compensar les molèsties, i la repercussió que va tenir per a l’economia familiar de moltes persones», comenta el tècnic de Consum, Ferran Romeu.

Seguint la tendència de 2020, marcada per les restriccions de la Covid-19, va haver-hi un nombre important de consultes sobre cancel·lacions de vols, retorns de quantitats abonades a les agències de viatges i vendes a distància. Mentre que els aiguats d’inici de setembre a la costa ebrenca, també van marcar una bateria de queixes cap a asseguradores i companyies elèctriques per a la cobertura dels danys ocasionats. A final d’any també va haver-hi un repunt en consultes relacionades amb el cas del càrtel de vehicles i la possible indemnització per les pràctiques comercials abusives de les empreses automobilístiques.

El segon sector que més queixes va rebre va ser el de telecomunicacions per controvèrsies amb la facturació indeguda tenint en compte el que es va acordar a l’inici del contracte.

Un altre sector que cada cop pren més força en objecte de mediació és el de transports. Principalment en l’aeri i les agències de viatges, així com el de mercaderies.

Durant el 2021 des de l’Oficina d’Atenció a la Persona Consumidora es van fer 1.606 tràmits, gairebé un 30% més respecte l’any 2020, que en van ser 1.135. La  ciutadania de la Ràpita és qui més va augmentar l’ús del servei, retallant-li distància a la ciutadania d’Amposta que a l’any 2020 hi havia una diferència del 18% mentre que al 2021 va ser del 7%.   «Des de l’Àrea tenim la mirada posada a apropar encara més el servei a la ciutadania, especialment la dels pobles més petits, volem que aquest augment d’atencions estigui distribuït entre totes les poblacions del Montsià i que se puguin beneficar del servei tantes persones com sigui possible», destaca José A. Tíscar, conseller comarcal de l’Oficina d’Atenció a la Persona Consumidora.

L’Oficina d’Atenció a la Persona Consumidora és un servei públic i gratuït en el qual es pot adreçar tota la ciutadania de la comarca. L’objectiu és donar resposta a totes les consultes, reclamacions i denúncies sobre qualsevol temàtica de consum. Les temàtiques poden ser molt diverses, des d’atencions per conèixer els drets i deures com a persones consumidores a consells de com procedir davant unes determinades situacions, compra de béns o prestacions de serveis.

També té competència d’ens mediador entre persona consumidora, empresa o establiment afectat per tal d’arribar a un acord amistós amb una solució pràctica i ràpida i evitar altres procediments, com la via judicial. A més, el tècnic imparteix sessions formatives i informatives de manera gratuïta a centres educatius, associacions, entitats, administracions i altres col·lectius, sobre qualsevol temàtica de consum que es demani.

L’Oficina d’Atenció a la Persona Consumidora està ubicada a la seu del Consell Comarcal del Montsià i l’horari al públic són els dilluns i dimecres de 9 a 14 h. Per ser atès cal demanar cita prèvia

Col·labora