Aquest dilluns 25 de març s’ha reunit el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Montsià per tal d’abordar un parell de qüestions d’interès per la comarca. En primer lloc, una delegació del Consell Assessor del Fòrum Cívic i Social encapçalada per Lluís Llach, que el presideix, i que ha de ser l’organisme que lideri els processos participatius sobre el Debat Constituent que ha de definir quin és el model de país que volem construir.
Així, el procés s’inicia amb els primers contactes amb els Ajuntaments, Consells Comarcals i entitats de tot el territori, per tal d’exposar les diverses fases del procés, que començarà un cop resoltes les eleccions del 26M als municipis i al Parlament Europeu. Es proposa la creació de les “Enteses territorials”, d’àmbit local o comarcal, que començaran els debats, i podran ser convocades per un grup d’entre 6 i 12 persones, que transmetrà els resultats de les deliberacions al Fòrum. Així, des d’una entitat a un grup d’amics o familiars, poden auto-organitzar-se en grup de debat.
També es faran diverses sessions de formació per a ordenar els debats i tractar en profunditat i amb experts de diferents àmbits els temes d’interès dels grups locals. Durant tot l’any s’aniran recollint els resultats de les reunions i el Fòrum convocarà, a principi de 2020, una trobada amb tots els sectors participants per tal de concretar una proposta amb els consensos, i també els dissensos que hi hagi, per a ser entregada al Parlament de Catalunya.
El mateix Lluís Llach va demanar el nomenament d’un delegat comarcal de consens i que els alcaldes del Montsià facilitin i animin a les entitats i ciutadania que s’impliqui en el debat de decidir la futura organització política de Catalunya. També va destacar que tenim l’oportunitat de fer un procés participatiu que superi el percentatge de la població que acostuma a fer-ho en altres països europeus i, així, poder enviar un missatge de solidesa i compromís amb el futur
L’altre punt de l’ordre del dia va abordar la problemàtica dels robatoris a l’interior de vehicles, que l’Inspector i Sots-Inspector de l’Àrea Bàsica del Montsià dels Mossos d’Esquadra van explicar als presents.
Les dades indiquen que hi ha zones d’aparcament a llocs turístics o de molta afluència de gent, on els propietaris deixen a l’interior dels cotxes objectes de valor a vistes, fet que augmenta exponencialment la probabilitat de que els lladres trien aquest vehicle per robar-hi.
Cal recordar, expliquen els Mossos, que tots els robatoris que s’han produït tenen com a denominador comú la existència d’objectes a vistes dins als vehicles. Per tant, la proposta que van traslladar als alcaldes és la de posar un rètol a aquests espais per tal de fer de recordatori als propietaris d’autoprotegir-se.
A banda, el propi cos de Mossos d’Esquadra està duent a terme una sèrie de protocols i dispositius específics per tal de reduir aquestes pràctiques i recorden que som una comarca turística i que també, per tant, cal autoprotegir-se de qui vol aprofitar-se d’aquesta afluència de gent per cometre robatoris i no posar-los-hi fàcil.
També van insistir els responsables del cos de Policia de Catalunya que davant de qualsevol fet delictiu o sospitós en el dia a dia de la ciutadania, es recomana trucar al 112, telèfon que centralitza totes els serveis d’emergències, urgències i policials i que resulta molt més eficient i agilitza la intervenció, en cas que sigui necessari.
Amposta, Montsià, 27 de març de 2019