Atenció jurídica, orientació social, formació, treball, habitatge o salut, són alguns dels conceptes que han tractat les dinamitzadores cíviques del Montsià a través de les sessions informatives que han fet aquest estiu a una quarantena de joves migrats sols d’entre 17 i 20 anys. L’objectiu és donar a conèixer els recursos i els serveis que s’ofereixen al territori per facilitar l’emancipació del jovent no acompanyat que està a punt de desvincular-se dels dispositius i del que ja ha sortit. «És imprescindible que el jovent tingui l’autonomia suficient per poder establir el seu projecte de vida», destaca, Aracelí Villalbí, consellera comarcal de Serveis Socials del Montsià.
Les formacions s’han impartit a Alcanar, Freginals, Masdenverge, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, i Ulldecona, els municipis de la comarca on hi ha dispositius d’Atenció a la Infància i Adolescència. Aquestes sessions es programaran de manera anual.
Actualment el Servei de dinamitzadores cíviques del Montsià, format per dues psicòlogues i una treballadora social, està atenent una cinquantena de persones joves migrades no acompanyades a la comarca. Entre les seves funcions destaca l’acompanyament que els hi fan en l’autoconeixement i la presa de decisions, els tràmits de documentació administrativa, així com, el suport en el disseny d’un itinerari personalitzat d’inserció laboral i inclusió social.