El Consell Comarcal del Montsià es suma al 25 N, el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, en una conversació oberta amb la directora del documental: #Seacabó: Diario de las campeonas, la rapitenca Joanna Pardos Sérvulo.
L’esdeveniment s’ha iniciat amb la intervenció i la lectura del manifest per part de Lídia Ferré Ferré, diputada al Parlament de Catalunya, membre de la Comissió d'Igualtat i Feminisme i portaveu de justícia i qualitat democràtica. «El 79,3% de les dones han patit violència masclista a Catalunya en algun moment a la seva vida», ha destacat Ferré. A més, ha reivindicat que cal superar el masclisme amb la implicació de tothom «des dels polítics fins a la societat civil». També ha fet una crida perquè les dones denuncien: «és l’única via que tenim avui dia efectiva. És el que engega la maquinària judicial i policial, quan es pot decretar una ordre de protecció i es pot fer un seguiment del cas i adoptar mesures més severes».
En ple segle XXI la violència masclista continua estant present a tots els àmbits i nivells. N’és un clar exemple tot el calvari que han viscut, durant els darrers anys, les jugadores de la selecció espanyola de futbol. Una violència psicològica, sexual, social, laboral i digital que Joanna Pardos Sérvulo, ha plasmat a la perfecció amb el documental #Seacabo: Diario de las campeonas. «La discriminació i abús de poder és una realitat en el nostre dia a dia i, això, ho vivim totes a tots els llocs del món. És estructural i ho tenim tan integrat que ens pot passar desapercebut si no posem la mirada, els recursos i la reflexió suficient per frenar-ho. Les jugadores ho van fer en la seva feina després d’anys de silenci i crec que és una cosa que ens ha d’estirar per frenar aquesta violència masclista».
Pardos ha destacat que de les coses més satisfactòries de dirigir aquest tipus de documentals és: «que es parli, que es reflexioni, que vagi més enllà de només visionar el documental. Que es debati sobre aquests temes que ens apel·len a tots i que moltes persones ho viuen en primera persona». I respecte a l’assignatura pendent del cinema en la igualtat, la directora rapitenca, ho té clar: «que a les dones ens ofereixin qualsevol temàtica i ens valorin pel nostre talent i la nostra capacitat per explicar qualsevol història i no sobre les temàtiques que tradicionalment han estat relacionades amb les dones».
Des del Consell Comarcal del Montsià s’ha reivindicat la importància del 25N. «Encara que sigui trist que cada any hàgim de reivindicar-lo és un acte molt important». Ha comentat Teresa Esmel Casanova, vicepresidenta a l’ens comarcal. «Hem de posar a la dona al seu lloc i protegir-la d’aquestes agressions masclistes que sofreix cada dia. Perquè hi ha moltes dones que les pateixen contínuament. També cal posar èmfasi als micromasclismes que estan afectant molt les noves generacions».
L’acte ha reunit més d’una setantena de persones en les quals hi havia conselleres i consellers, representants municipals, de la Federació Catalana de Futbol Terres de l’Ebre, de la Unió Esportiva Rapitenca, de l’Institut Tecnificació Terres de l’Ebre, de l’Associació Les Muixes de la Ràpita, entre d’altres.