“Construïm la convivència”: què n’hem dit als nostres pobles?

29/10/2020 Serveis Socials

“Construïm la convivència”: què n’hem dit als nostres pobles?

 

Es tracta de fer devolució dels resultats recollits en l’exposició interactiva “Construïm la convivència” que de forma itinerant va recórrer tots els pobles de la comarca del Montsià entre els mesos de juliol i agost

A partir del mes de novembre es realitzaran un seguit d’accions per fer retorn de les impressions aportades per part dels i les ciutadanes, en el marc de l’exposició interactiva “Construïm la convivència”, a partir de la qual es convidava a reflexionar com vivim la convivència, en el dia a dia, als municipis de la comarca del Montsià. És a dir, recollir les impressions, valoracions, sentiments, emocions i opinions que la ciutadania té sobre la convivència i la cohesió social als respectius municipis. 

A partir de poc més de 300 aportacions recollides podem concloure que a la comarca del Montsià predominen les relacions de coexistència pacífica entre col·lectius socioculturalment diversos, caracteritzades per la manca d’interacció, un respecte distant i el desconeixement mutu. Així mateix, l’anàlisi de les aportacions recollides il·lustra també situacions i moments de convivència a partir de posicionaments que facin valdre la diversitat sociocultural del lloc, tot mostrant una actitud de respecte actiu, que passa per la voluntat de promoure espais d’interacció entre persones diverses a partir del diàleg, l’empatia i la mediació. A l’altra cara de la moneda, però, també s’han recollit pronunciaments que denoten cert matís d’hostilitat en tant que el recel, la desconfiança i el rebuig envers la persona socioculturalment diversa. 

A partir d’ara, doncs, és moment de fer devolució d’aquests resultats tot generant espais de capacitació ciutadana i institucional que, a partir del diàleg i la reflexió conjunta, ens ajudin a avançar fermament i decidida cap a un marc generalitzat de relacions de convivència. Atenent l’actual situació de pandèmia i en acord a les recomanacions de les autoritats sanitàries, es proposa fer una primera devolució de caràcter virtual. Tot deixant per a la primavera del 2021, si les condicions epidemiològiques ho permeten, la realització de les respectives visites a cada municipi, per poder realitzar una devolució presencial i generar espais de reflexió conjunta sobre les diferents intervencions ciutadanes recollides en l’exposició itinerant.


El retorn de caràcter virtual vindrà encapçalat per una campanya de comunicació en l'àmbit de xarxes socials que s’impulsarà durant el mes de novembre, adreçada al públic en general, a partir del cartell divulgatiu que avui es presenta. Així mateix, també s’impulsaran tot un seguit de trobades virtuals amb les juntes de govern local de cadascun dels municipis de la comarca, per reflexionar des de la perspectiva de l’ajuntament sobre allò recollit al poble, tot identificant possibles accions que contribueixin a la millora de la convivència i la cohesió social de cada municipi. 


Finalment, recordar que l’exposició interactiva “Construïm la Convivència”, i la subsegüent campanya de divulgació i capacitació, forma part d’un procés de coneixement compartit dinamitzat pel Grup Impulsor de la comarca del Montsià (integrat per la tècnica de polítiques migratòries, les dinamitzadores cíviques i les tècniques d'acollida del mateix Consell; la tècnica referent de polítiques d’igualtat, migracions i ciutadania dels ST de Treball, Afers Socials i Famílies a les TE; la tècnica referent d’immigració de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i professionals de l’entitat ACISI). Un procés de coneixement compartit que té com a objectiu principal la promoció d’espais de relació, capacitació i participació per concretar consensos d’acció que contribueixin a la promoció de la millora de les relacions de convivència.

Col·labora