Per primera vegada el Grup de Recerca en Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència de la Universitat Autònoma de Barcelona ha lliurat el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local al Consell Comarcal del Montsià. Amb un 86% de puntuació l’ens comarcal és un dels onze consells comarcals de Catalunya que aconsegueix aquest reconeixement. «Sempre hem tingut molt clar que una de les nostres prioritats era que la gent pogués accedir i formar part del Consell Comarcal del Montsià a través de la finestra de la pàgina web i facilitar-los l’accés als tràmits que han de fer. Aconseguir aquest reconeixement no és fàcil, són molts paràmetres els que es tenen en compte i crec que és una fita amb la qual ens hem de sentir molt orgullosos els montsianencs i montsianenques», ha compartit molt satisfet el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig.
Cal destacar que l’ens comarcal ha millorat exponencialment els indicadors positius de transparència. Ha passat de complir amb un 26,53% dels indicadors el 2018, a obtenir un 48,98% el 2019 i un 51,11% el 2020, a aconseguir el Segell de Transparència amb un 85,71% aquest 2021.
Durant l’acte, que s’ha celebrat de manera presencial a l'auditori de la UAB en un format adaptat, el catedràtic del Departament de Publicitat, Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual de la UAB i director del grup de recerca ComSET, Armand Balsebre, ha destacat que «el ciutadà ha de tenir accés a la informació, però sobretot l'ha d'entendre, aquesta és una de les grans premisses de l'Infoparticipa».
Roig, molt satisfet per aquesta distinció, assegura que des del Consell Comarcal del Montsià ja s’està treballant per aconseguir el 100% en la propera edició. A més, ho fa sent conscient que la percepció que té la ciutadania de l’ens comarcal és més distant a la que es té amb els propis ajuntaments. «Estem parlant de totes les veïnes i veïns de la comarca, dels dotze pobles i l’EMD dels Muntells que també considero poble. Per tant, són tretze poblacions, cadascuna amb la seva particularitat, que fa que sigui encara més complicat assumir aquesta responsabilitat de què tota la ciutadania pugui tenir accés a la informació que proposem des de l’ens comarcal. Però continuem treballant perquè prestem molts serveis interessants que la ciutadania encara desconeix i volem que tothom s’hi pugui beneficiar».
Aquesta distinció se suma al guardó que va atorgar l’AOC fa pocs dies al Consell Comarcal del Montsià com a ens comarcal capdavanter en l’impuls de l’administració digital i govern obert.