Un any més, el Consell Comarcal del Montsià reivindica el 25N, el dia internacional per l’Eliminació de les Violències Masclistes. Ho ha fet en un acte conjunt amb l’ajuntament d’Amposta al Parc Soriano Montagut. «Les dones som capaces d’ocupar els càrrecs que vulguem, de fer qualsevol cosa i hem de seguir lluitant per apoderar-nos, però també demano als homes mirada ampla, perquè vivim en una societat dirigida majoritàriament per homes i els necessitem en la lluita per la igualtat de gènere», ha remarcat Sònia Tomàs, consellera comarcal de Joventut, Polítiques d’Igualtat i LGTBI al Montsià, en la seva intervenció.
A l’acte, en el que hi ha assistit una seixantena de persones s’ha recordat a les víctimes dels feminicides amb un minut de silenci, però sobretot ha estat un espai d’anhel i reivindicació per la igualtat real de gènere. «Necessitem serveis que atenen i recolzen a les dones com els SIEs i SIADs, governances que vetllin pels drets de totes les persones, però també és imprescindible que tota la ciutadania ens agafem de les mans i lluitéssim contra aquesta sacra social que continua mantenint les violències de gènere», ha comentat Núria Ferré, regidora de Drets Socials i Ciutadania a l’Ajuntament d’Amposta.
Als parlaments i a la lectura del manifest també s’hi ha sumat una reivindicació visual. «La dona que hi ha dintre el tancat, simbolitza totes les dones, deixant de banda la seva diversitat sexual, religió, ètnia o diversitat funcional. Ella representa les dones que hi som aquí i les que per desgracia ja no hi són. Es mostra seria perquè està empresonada, atrapada dins d’aquesta violència masclista que hi ha a la societat, des de la més evident fins a aquella que passa maquillada en els gestos del dia a dia», ha explicat Noelia Belmonte, coordinadora del SIAD del Montsià.
La violència s’ha representat a través de diferents cartells amb frases que han anat recollint a través de centres educatius i diferents punts socials d’Amposta en els que es reflexa la violència que es veu envers la que es pateix cada dia però està normalitzada. « Va haver un allau de respostes, en concret van ser 679 missatges, amb un resultat esfereïdor, perquè pensem que la violència masclista és una cosa que passa poc, fins i tot sovint sembla que la volem amagar, però realment hi està molt present dins les nostres cases. Van participar des de xiquets i xiquetes de P3 fins a adults, sortien diferents ítems com què les famílies tracten diferent als infants segons si són xiquetes o xiquets, que les noies joves quan surten de festa tenen por d’anar soles pel carrer, així com altres experiències personals molt colpidores», tècnica de l’Ajuntament d’Amposta, Anna Palacios.
Durant l’acte també s’ha aplaudit a totes les persones que es posen en risc denunciant i donant suport a les víctimes com a testimonis i a la gent que treballa de debò contra el masclisme.