El Consell Comarcal del Montsià ha posat al centre el dret al temps, la necessitat de delegar i la sobrecàrrega de les dones. «Ens han fet creure el mite de la superwoman» reivindicava la secretària general d’Igualtat i Feminisme i presidenta de l’Institut Català de les Dones, Sonia Guerra López, durant la clausura de les primeres jornades Time Use Week del Montsià. A través d’una ponència sobre les dones als alts càrrecs i la gestió del temps, Guerra ha fet referència a la doble càrrega laboral de les dones: «les dones dediquem cada dia 4.30 h a la cura dels nostres fills, al treball reproductiu, són 1.638 h a l’any. La dedicació al treball remunerat són de 1.820 hores a l’any. Hi ha obstacles en el sistema on vivim que obstaculitzen que puguem arribar als mateixos llocs de treball i no és qüestió de gènere, sinó d’estereotips de gènere. El sostre de vidre, sembla que sigui de ciment». Una afirmació que es reforça amb dades. A Catalunya només un 20% són alcaldesses, tot i la Llei d’igualtat de Paritat que marca un 40-60 des del 2017. Les Parlamentàries en l'àmbit mundial representen un 23%, les caps d’estat un 10% i les conselleres de les empreses Catalanes no arriben al 20%, amb un 18,8%. «No hi ha igualtat d’oportunitats, ni en el sector públic ni en el privat».
Per la seva part, el president de l’ens comarcal, Sergi Guimerà, destacava la feina que s’està duent a terme des del nou servei Temps per Cures: «adherir-nos a la Time Use Week que ha impulsat la conselleria d’Igualtat i Feminisme per avançar en el dret al temps i en una organització del temps més equilibrada a Catalunya, no només és un orgull sinó una necessitat. Després de reflexionar sobre totes les experiències que s’han compartit aquests dies, s’evidencia que hem avançat, però que queda molt per fer. Des del Consell Comarcal del Montsià sempre ens sumarem a totes les iniciatives que busquin una societat més justa i igualitària».
Durant una conversa transgeneracional també es visualitzava la gestió del temps segons la generació. Les persones de la tercera edat destacaven que eren les dones qui tenien cura dels seus fills sense l’ajuda de ningú més. I que més endavant, pel rol de dona cuidadora, se’ls va sumar la cura dels seus pares i sogres amb la dels nets.
El sector de mitjana edat valorava positivament l’avanç en els permisos maternals i durant els últims anys. Encara que coincidien què queda molt per fer. Les mares més joves destacaven que sense tenir suport familiar i xarxa social és impossible poder treballar fora de casa. Una taula rodona moderada per la directora de la Plana Ràdio, Tere Giné, que va captivar i emocionar a través dels relats personals de totes les persones participants.
Aquestes jornades també van tenir un taller dirigit a totes les dones de la comarca per donar eines per establir prioritats. «És essencial aprendre a dir que no i posar límits tant en les nostres vides personals com professionals» formadora, Marta Zaragoza. Qui també va facilitar exercicis com el mapa de creences o un diccionari de competències transversals.
La setmana ha acabat amb la Trobada de dones del Montsià que després d’un parèntesi de dos anys, ha reunit a més d’un centenar de dones a Amposta.