Els pobles del Montsià més afectats pel temporal Dana treballen per recuperar la normalitat

03/09/2021

Els pobles del Montsià més afectats pel temporal Dana treballen per recuperar la normalitat

El temporal Dana ha encetat el mes de setembre inundant part del Montsià amb una tromba d’aigua que s’ha emportat per davant tot el que s’ha trobat.

Dos dies després de les inundacions els municipis més afectats continuen treballant en la tornada a la normalitat. N’és el cas d’Alcanar, el poble més perjudicat de la comarca, en la que Dana va descarregar més de 230 litres per en tan sols tres hores. Al municipi estan treballant en la segona fase de l’operatiu d’emergència des d’ahir, 2 de setembre. Protecció Civil, Mossos d’Esquadra, Bombers i Policia Local treballen coordinadament amb l’ajuntament traient aigua i runa de les zones afectades, treballant en la xarxa de carreteres secundàries afectades i altres tasques post emergència.

La primera fase va consistir en prioritzar la seguretat dels veïns i veïnes, de fet es van haver de rescatar diverses persones, algunes, fins i tot, en helicòpter, com és el cas d’alguns campistes del càmping dels Alfacs. «Ens vam assegurar que tothom estes fora de perill i amb les necessitats bàsiques cobertes. 65 persones van estar allotjades a l'hotel Carlos III, 5 al Montercarlo i 19 al pavelló municipal, on l'Ajuntament d'Alcanar va habilitar un espai amb el suport de Creu Roja», explica l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig.

En va ser també el cas d’Ulldecona, la població veïna, que també va rebre una virulenta Dana, on es van haver d’evacuar 500 persones treballadores del Polígon Valldepins. Diverses carreteres de la localitat es van haver de tallar i alguns nuclis de la població van estar sense llum fins el dia següent. Ara des de l’ajuntament també hi estan treballant per la tornada a la normalitat, entre les zones més afectades hi ha EDAR, l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals, i  el Polígon Valldepins on hi ha 5 empreses greument afectades.

La Ràpita va ser l’altra població montsianenca més afectada pel temporal, on van arribar a caure 50 litres per m² en tant sols 30 minuts. La part baixa de la població es va inundar, va haver un despreniment de façana, van caure arbres i van haver diverses afectacions a vivendes particulars, al Museu de la Mar de l’Ebre i a l’Auditori Municipal. Cal sumar també la caiguda de la xarxa elèctrica que es va recuperar durant la nit de l’1 de setembre, tot i que algunes persones fins el dia següent no van tenir connectivitat.

De moment, encara no s’han valorat els danys econòmics però es preveu que seran milionaris, especialment a Alcanar, on un dels seus nuclis, Les Cases d’Alcanar, han quedat completament arrasades. De fet, moltes persones i negocis ho han perdut tot, cotxes, mobles, infraestructures...  Els alcaldes de les poblacions més afectades reclamen ara rebre ajuts directes a curt termini i de fet hi van estar insistint, ahir, durant la visita del president de la Generalitat, Pere Aragonés. «Tenim l’experiència dels aiguats del 2018 en que les ajudes no van funcionar com havien, per lo tant reclamem que les bases del Ministerio i l’Administració catalana siguin les mateixes i que arribin de manera directa als ajuntaments per poder fer les inversions necessàries i evitar que passi en un futur», reclama l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura. «Necessitem que les administracions supramunicipals ens ajudin, no necessitem cofinançament sinó ajuts directes per establir la normalitat als nostres pobles. A més, s’han de tenir en compte les necessitats dels privats, les comunitats de veïns, propietaris de vivendes, etc. », afegeix l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós.

A aquestes demandes s’hi suma també l’alcalde d’Alcanar i president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig, mentre destaca la importància de mantindre’s forts. « L’impacte emocional ha sigut molt gros però vull posar de relleu que no podem caure en la desesperació i que ens hem de mantindre ferms. Una fermesa que ens caracteritza a les persones de les Terres de l’Ebre, però també deixo clar que no ho podrem fer totsols».

El suport per part dels municipis veïns va arribar sense fer-se esperar. De fet, a l’endemà al matí de la tempesta, l’ajuntament de la Sénia ja posava a disposició d’Alcanar el  personal de la brigada i la maquinària per ajudar-los a la tornada a la normalitat, n’era també el cas de l’Ajuntament de Santa Bàrbara, Amposta, i d’ajuntaments d’arreu de les Terres de l’Ebre, així com veïns i veïnes voluntàries de diferents poblacions que s’han unit a la xarxa de voluntariat que ha organitzat el consistori canareu per ajudar a les persones afectades.  

Totes les persones que hi vulguin participar en aquesta iniciativa poden trucar o enviar un WhatsApp al número: 627 338 980 o bé envieu un correu a: ciutadaniaalcanar@gmail.com. Altrament, si teniu alguna incidència o necessiteu l'ajuda de tots els voluntaris utilitzeu les mateixes vies

Col·labora