Femme in Arts 2024 visibilitzarà el coneixement generat per dones i col·lectius dissidents

18/11/2024 Cultura

Femme in Arts 2024 visibilitzarà el coneixement generat per dones i col·lectius dissidents

Del 21 al 24 de novembre, el Centre d'Art Lo Pati d'Amposta acollirà una noav edició de Femme in Arts - Visibles a escena, un festival que portarà a escena el coneixement creat per dones i persones dissidents. S'hi tractaran temes com les passions, el cos, la identitat i el feminisme a través de l'art, la filosofia i la reflexió. Amb una programació rica i interdisciplinària, aquesta edició busca replantejar les narratives dominants i oferir una visió alternativa del món, inspirada en autores i pensadores com Monique Wittig, Agnès Varda, Louise Bourgeois i Alejandra Pizarnik.

"Si tradicionalment l'home blanc, heterosexual i pater familias ha estat qui ha filtrat la realitat, en aquesta edició del Femme in arts volem reivindicar les aportacions assagístiques o de pensament tant d'autores clàssiques com contemporànies, que ofereixen una manera diversa, complexa i original d'entendre la societat", explica Anna Zaera, comissària del festival.   

Femme in Arts s'iniciarà dijous 21 de novembre amb Paraules d'amor, un vídeo assaig de la creadora visual Núria Güell, en el qual s'exploren les passions, els vincles entre l'amor i la violència i els mecanismes inconscients o estructurals que la generen (18.30 h). En acabar s'ha programat un diàleg entre l’artista i la historiadora de l’art Júlia Lull (19.30 h), una conversa intrigant al voltant l'amor, la violència i el plaer.

L'endemà s'hi podrà veure Un cos (possible) i lesbià, una proposta escènica a càrrec de Brigitte Vasallo i Alba G. Corral (18.30 h). L'espectacle s'ha gestat a la residència d'artistes Baladre, que Lo Pati gestiona al Delta de l'Ebre, i reflexiona sobre el cos lesbià com a cos inútil pel sistema, el cos no cossificable, no aprofitable, el cos impossible. Aquell mateix vespre (21.00 h), Lo Pati es transformarà en un estudi de ràdio per a l'emissió en directe del programa Les dones i els dies de Catalunya Ràdio. Dirigit i presentat per la periodista Montse Virgili, és un espai de referència en el panorama comunicatiu català que posa els feminismes en primer pla. 

Dissabte 23, Laura Llevadot conduirà una sessió de creació filosòfica titulada Esculpir, pensar, filmar: Estètiques feministes, dedicada a artistes com Louise Bourgeois, Agnès Varda i Luce Irigaray (17.30 h). A partir de la idea de Beauvoir segons la qual "no es neix dona, s'arriba a ser-ho" abordarem la creació de tres dones que varen engegar els seus procediments creatius conscients de la construcció política que implicava el fet de ser posicionada com a dona en el món social i polític. Seguidament, l'escriptora Eva Baltasar presentarà la seva novel·la Ocàs i fascinació, en un diàleg sobre la construcció de personatges femenins des de la crítica social (19.00 h). Helena Herranz, psicòloga i fundadora de la llibreria La Romàntica d'Amposta serà l’encarregada de conduir el diàleg amb l’autora. La nit es tancarà amb un concert de rap amb perspectiva de gènere a càrrec del grup Aina Koda (20.00 h), un grup de rap del País Valencià format per Aina Nogueroles (veu i lletres) i Adam González (productor i dj).

El festival acabarà diumenge amb la projecció de Micro Visuals, una peça audiovisual feta per estudiants de batxillerat de l'Institut Ramon Berenguer IV d'Amposta sobre figures femenines oblidades de la història (11.00 h). També s'ha programat la performance ritual Alminal (12.00 h), impulsada pel col·lectiu Dones Artistes Rurals (DAR) amb Antònia Ripoll, Gemma Ginovart i Sarah Misselbrook sota el comissariat de Clara Albacete, creadora i directora del col·lectiu. Tancarà el festival Grito de Mujer entre los Muertos, un monòleg interpretat per l'actriu Fuensanta Lòpez, basat en l’obra de l’escriptora argentina Alejandra Pizarnik, que uneix teatre, dansa butoh i música per explorar temes com la mort, la bogeria i la redempció (19 h).

Femme in Arts està organitzat per Lo Pati - Centre d'Arts de les Terres de l'Ebre amb la col·laboració de l'àrea de Drets Socials i Ciutadania de l'Ajuntament d'Amposta, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià (SIAD) i el Servei d'Intervenció Especialitzada de les Terres de l'Ebre (SIE) del Departament d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya, que gestiona la Fundació Montsià a Amposta.

Nota de premsa: Centre d'Art lo Pati

Col·labora