La Plana

La plana interior de la comarca del Montsià és un mar verd d’oliveres, garrofers, ametllers, i cítrics. Prop del Delta, només separat de la costa per la Serra del Montsià, el llençol de la plana se’ns presenta sargit de murs de pedra gris que emmarquen els ocres de la terra i el verd pàllid dels cultius de secà. El pas del temps sembla alentir-se plaentment en endinsar-se per la plana, mentre que les poblacions i masos que l’esquitxen semblen gaudir de la tranquillitat de les hores i els dies dels pobles agrícoles.

 

MASDENVERGE 

 

A pocs quilòmetres d’Amposta, cap a l’interior, ens trobem amb Masdenverge: un poble d’origen recent, datat al s.XVIII, establert però, en un àrea en la que sempre hi havia hagut alguna mena d’assentament per la seva proximitat a la rambla de la Galera. Això li proporciona punts d’humitat que creen boscos de ribera i zones humides, com les de La Foia del Solsó, on es troba un petit espai acondicionat com a àrea de lleure i d’interès natural.

Festes a Masdenverge:

  • Festes Majors (1a setmana d’agost)
  • Borrainada popular (31 de desembre)

 

SANTA BARBARA

 

Situat entre oliveres, el nucli de Santa Bàrbara també és força recent. Va sorgir al s.XVIII al voltant de l’ermita i va créixer gràcies a la producció d’oli, que encara avui és una de les activitats més importants, com es pot comprovar en les dues cooperatives de la població. A la plaça del poble s’alcen l’església i l’ajuntament, dos edificis de principis del segle XX.
També hi podem visitar la Col·lecció d’Història Natural (Pg de les Escoles, 1 Tel. 977 71 91 36)

Festes a Santa Bàrbara:

  • Festa de Sant Gregori (2a setmana de maig)
  • Festes Majors (3a setmana de juliol)

 

LA GALERA

 

La Galera neix al s.XIV en un punt estratègic dels dominis de Tortosa i Ulldecona, i de pas de l’antic camí ral. L’any 1340 s’hi comença a edificar la Torre de La Galera com a punt de defensa; és una construcció sòlida, de planta rectangular que manté l’aspecte de fortalesa, malgrat que el 1684 va ser transformada en església parroquial.
Sortint en direcció a Godall trobem el barri dels terrissaires, on encara avui existeix un obrador que treballa amb les tècniques antigues i manté les característiques tradicionals de la terrissa de la zona.

Festes a La Galera:

  • Fira de la Terrissa (1 de maig)
  • Festes Majors de Sant Llorenç (10 d’agost)

 

GODALL 

 

Els carrers i cases antiquíssims de Godall s’arreceren en una fondalada de la Serra del Godall. Al aturar-nos, cal que visitem l’església de Sant Salvador, edifici d’un gòtic tard. Sense allunyar-nos gaire del poble per diversos camins aptes per al cicloturisme, la caminada o el desplaçament en cotxe, podem visitar: cap el nord, la font de l’Arboç; cap a l’est, al costat del poble, pujant per la Serra, l’àrea de Medi Ambient i, cap al sud, la font i el mirador de Cap d’Asens, des d’ambdues es consegueixen unes bones vistes sobre tota la plana i, al fons, els Ports.

Festes a Godall:

  • Festes de Carnaval (dimarts de Carnaval)
  • Festes Majors de St Salvador (6 d’agost)

 

ULLDECONA

 

Aquesta localitat ha estat sempre d’una gran importància històrica, com demostra l’ufanós Castell d’Ulldecona. Situat en un turó pròxim, l’emplaçament del Castell marca el lloc dels primers assentaments ibers, als que després van seguir àrabs i cristians. L’ampli recinte del Castell està essent restaurat completament, però és sempre obert i s’hi pot passejar; aconsellem fer una visita guiada (Tel. 977 57 33 94) que ens portarà a l’interior de l’església de Santa Maria dels Àngels i ens permetrà pujar a la torre quadrada.

El trasllat de la població a la Foia, l’emplaçament actual de la vila, data del s.XIII. El seu edifici més notable és l’església de Sant Lluch, un monument gòtic de dimensions considerables construït entre 1373 i 1421. A més, a Ulldecona podem veure altres mostres arquitectòniques interessants com la façana gòtica de la Casa de la Comanda, l’antic convent i l’església del Roser d’estil renaixentista, o l’església barroca del Convent de les Agustines...

Festes a Ulldecona:

  • La Passió (març, abril i maig info Tel. 977 72 01 17)
  • Festa Medieval al Castell (1a setmana de juliol info Tel. 977 72 10 95)
  • Festes Majors (ultima setmana d’agost)
  • Quinquennals (última setmana d’agost) –anys acabats en 4 i en 9.

 

PEL CORREDOR DE LA FOIA D’ULLDECONA...

 

La carretera que porta d’Ulldecona a Freginals segueix el corredor de la Foia d’Ulldecona, on les aigües de les serres del Montsià i del Godall es recullen en diverses basses temporals que es poden visitar.

A 4km d’Ulldecona veiem, a l’esquerra de la carretera, el Santuari de la Pietat. És un conjunt format per diversos edificis datats entre el s.XIV i el s.XX que, situat a la falda de la Serra del Godall presenta una vista magnífica de la Foia d’Ulldecona en primer terme, i de la Serra del Montsià al fons.

A la vora del Santuari hi podem visitar el conjunt de pintures rupestres prehistòriques d’art llevantí més important i millor conservat de Catalunya (Tel. 977 57 33 94). Les pintures, que es reparteixen en onze refugis o baumes, representen escenes de caça i estan datades a 5.000 aC. Descobertes el 1975, han estat declarades recentment Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

 

FREGINALS 

 

Sortint del passadís que creen les serres del Montsià i del Godall, trobem aquest petit poble agrícola emplaçat en un petit turó. Les cases es recullen al voltant de la plaça emmarcada per la façana barroca de l’església de Sant Bartomeu, l’Ajuntament on es pot veure la que era la casa pairal dels Miralles i l’exposició “Freginals en el temps”. Freginals és un bon punt de sortida per fer passejades pels voltants i l'interior de la serra de Montsià.

Festes a Freginals:

  • Festes Majors de Sant Bertomeu (24 d’agost)

 

NOTA GASTRONÒMICA

A tota la zona interior de la comarca domina la cuina de les carns, com el xai al forn o a la brasa i les butifarres d’arròs; també són molt comuns els plats fets a base de caça, com el conill i el tord. Tot acompanyat, d’un bon guarniment de verdures de l’hort, fruites del temps i dolços de la comarca.

 

Col·labora